Apel okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove

26.03.2014 Prešov

Jar a s ňou prichádzajúce otepľovanie je obdobím, kedy sa zvyšuje nebezpečenstvo vzniku požiarov a narastá počet požiarov najmä v prírodnom prostredí. Občania v mnohých prípadoch porušujú zákon o ochrane pred požiarmi a svojím nezodpovedným a ľahkovážnym konaním, ohrozujú okrem seba, aj svoje okolie a prírodu.

Opatrenia na ochranu lesov pred požiarmi a opatrenia pred vypaľovaním porastov bylín, kríkov a stromov v jarnom období boli nosné témy pracovnej porady, ktorá sa uskutočnila na pôde Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Danej porady sa zúčastnili zástupcovia Okresného úradu, pozemkového a lesného odboru, odboru starostlivosť o životné prostredie, starostovia vybraných obcí a primátori miest okresu Prešov a Sabinov, Okresného riaditeľstva policajného zboru SR v Prešove, Mestskej polície v Prešove, Mestskej polície v Sabinove, Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Prešove a Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Sabinove.

O predmetnom stretnutí informuje vedúci oddelenia požiarnej prevencie OR HaZZ v Prešove. kpt. Ing. Jiři Velička. „V roku 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím v lani vznikli v okrese Sabinov v lesnom hospodárstve 2 lesné požiare, čo predstavuje nárast o 1 požiar oproti predchádzajúcemu roku. Hmotné škody boli vyčíslené na 1 520 €. Hasiči z hasičských staníc v Sabinove a Lipanoch zasahovali pri požiaroch kde príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávnatých a suchých porastov celkom 87 krát, pričom priame škody boli vyčíslené na 4 335 €, uchránené hodnoty boli v sume 43 410 €“, uviedol J. Velička. Zároveň dodal, že v lesnom hospodárstve v okrese Prešov vznikol v roku 2013 1 požiar, čo predstavuje pokles o 7 požiarov oproti predchádzajúcemu roku. Hmotné škody boli vyčíslené na 220 €. Hasiči z prešovskej hasičskej stanice zasahovali pri požiaroch, kde príčinou vzniku požiaru bolo vypaľovanie trávnatých a suchých porastov celkom 60 krát, pričom priame škody boli vyčíslené na 1 845 €, uchránené hodnoty boli v sume 23 960 €.

V rámci preventívneho opatrenia preto Okresné riaditeľstvo hasičského a záchranného zboru v Prešove zaslalo všetkým 134 obciam a mestám v jeho pôsobnosti, usmernenie k ochrane lesov pred požiarmi. Požadované informácie budú následne prostredníctvom obcí poskytované občanom s dôrazom na ich správanie sa v lesoch a prírodnom prostredí, ako aj informácie o zákaze vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov. Usmernenie na účely predchádzania vzniku požiarov boli zaslané aj vlastníkom lesov a ich správcom.

„Pomoc pri preventívno-výchovnej činnosti ponúkli aj zástupcovia Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Prešove a Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Sabinove najmä so zameraním na deti a mládeže. V rámci besied a praktických ukážok na školách, objasnia deťom a mládeži nebezpečenstvo vzniku požiarov pri manipulácii s otvoreným ohňom na voľnom priestranstve, “ vysvetlil ďalej J. Velička, pričom dodal, že počas stretnutia bol dohodnutý aj postup v rámci represívnych opatrení. „Zástupcovia Okresného riaditeľstva policajného zboru SR, Mestskej polície v Prešove a v Sabinove ako aj členovia Dobrovoľnej požiarnej ochrany v Prešove a v Sabinove v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Prešove sa dohodli, že počas hliadkovacej činnosti sa vo väčšej miere budú sústrediť na rizikové lokality potenciálneho vzniku požiarov, ktoré sú chronicky známe a každoročne sa opakujú v tých istých lokalitách“. Zdôraznil však, že v prípade prichytenia páchateľa pri čine, budú kompetentné orgány nekompromisné.

Podľa § 62 ods. zákona č. 314/ 2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov môže byť za priestupky na úseku ochrany pred požiarmi uložená v blokovom konaní pokuta do výšky 100 eur. V priestupkovom konaní môže byť fyzickej osobe za priestupky na úseku ochrany pred požiarmi uložená pokuta do výšky 331 eur. Vecne a miestne príslušným orgánom je v tomto prípade Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Vypaľovanie trávy je každoročne sa opakujúcim javom a preto sa Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove obracia na všetkých občanov s výzvou rešpektovať zákon o ochrane pred požiarmi a žiada občanov: nevypaľovať trávu ani iné suché porasty! Nezakladať oheň v prírode na miestach, kde sú horľavé látky a odkiaľ sa môže oheň rozšíriť! Nefajčiť v lesoch!

Informácie vznikli na základe podkladov, ktoré vypracoval kpt. Ing. Jiři Velička, vedúci oddelenia požiarnej prevencie OR HaZZ v Prešove.
 
Anna Polačková, Mgr.
 

Vyberte región